1. Anasayfa
  2. Wordpress
Trendlerdeki Yazı

Wordpress Site Hızlandırma – 2023 –

Wordpress Site Hızlandırma – 2023 –

Wordpress Site Hızlandırma denildiğinde site hızını etkileyen birçok etken aklımıza gelmektedir, bunlardan bazıları Wordpress Cache Eklentisi seçimi, Sunucu (Yer Sağlayıcı, Hosting) ve Temanın doğru seçimidir. Öncelikle Wordpress Site Hızlandırma işlemini başarılı bir şekilde yapabilmeniz için sitenizin sunucunuzun ve temanızın uyumluluğunun analiz edilmesi gibi birçok başlık yönünden sitemizi incelememiz gerekmektedir.

Temel olarak web sitenizin hızını etkileyen faktörler;

  • Sunucu ( Yer Sağlayıcı Hosting )
  • Tema uyumluluğu
  • Sunucunuza uygun Ön Bellek (Cache) Eklentisi

Wordpress Site Hızlandırma Neden Gereklidir?

Wordpress Site Hızlandırma, web sitenizin google gözünden değerlendirilmesi açısından çok önemlidir, bu yüzden sitenizi ziyaret eden kullanıcıların olduğunca kısa sürede web siteden yanıt alması ve içeriğe ulaşması gerekmektedir. Ayrıca sitenizin hızlı açılması Google’un “Önemli Web Verileri” tarafından kabul edilmiş bir sıralama ölçütüdür. Yani sitenizin hızlı açılması SEO açısından da önemlidir.

Wordpress Site Hızlandırmaa İşlemi Nasıl Yapılır?

Yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi web sitenizin yanıt süresini etkileyen birçok etken bulunuyor, gelin birlikte sitemizi analiz ederek Wordpress Site Hızlandırma işlemine nereden başlayacağımıza karar verelim.

Web Sitenizi Analiz Edin!

Web sitenizi analiz etmeden herhangi bir hızlandırma işlemine başlamak oldukça yanlış bir durumdur, çünkü site hızlandırma işleminde atacağımız adımları yapılan analizin ardından şekillenecek.

Peki ya web sitemizi nasıl analiz edeceğiz?

Web site analizi için birçok Test Aracı bulunmakta, bunlardan bazıları;

Web site analizinde kullanılan başlıca test araçları bu şekildedir.

PageSpeed Insights Nedir, Nasıl Kullanılır?

PageSpeed Insights Google’un geliştirmiş olduğu web site analiz araçlarından bir tanesidir, neredeyse bütün hızlandırma işlemlerini Google Amca’nın bizi arama sıralamalarında yükseltmesini istediğimiz için yaptığımızdan dolayı bu yazımızda PageSpeed Insights’ı kullanarak web site analizini gerçekleştireceğiz.

Öncelikle PageSpeed Insights test aracının internet sitesine giriş yapın, ardından üst kısımda bulunan bölüme web sitenizi yazarak analizini yapın. Ardından analiz sonuçlarını Wordpress Hızlandırma işleminin ardından karşılaştırmak için herhangi bir yere kaydedin.

OKU  Başlangıç için En İyi Programlama Dilleri ve Ücretsiz Kaynaklar - Yazılım Öğrenme Rehberi 2023

Bu analiz aracında veya diğer analiz sonucunda karşınıza çıkan sonuç sayfasındaki bazı önemli kelimeler ve anlamları şu şekilde;

  • Largest Contentful Paint (LCP): Ziyaretçinin web sitenize tıkladığı andan sitenizin içerisindeki en büyük görüntü alanındaki görseli görene kadar geçen süredir.
  • Cumulative Layout Shift (CLS): İnternet sitenizin sayfaları yüklenirken sayfaların stabilitesini ve düzgün çalışıp çalışmadığı hakkında bilgi veren ölçüm değeri.
  • Total blocking time (TBT): Toplam engelleme süresi anlamına gelir, ziyaretçinin sitenize tıkladığı andan açılana kadar geçen yanıt verme süresinin bir ölçüsüdür.

Sunucu Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Wordpress Site Hızlandırma denildiğinde akla ilk gelen başlıklardan birisi “Sunucu Seçimi” olmalıdır. Eğer Türkiye hedefli bir internet sitesi kuruyorsanız sunucunuzun Türkiye’de bulunan bir sunucu olması sitenizin yüklenme hızını arttıracaktır. Aynı şekilde Yurt Dışında bulunan ziyaretçileri hedefliyorsanız sunucu seçimini ona göre yapmanız gerekmektedir.

Tüm bunların yanında site hızına etki eden tek şey sunucunun lokasyonu değil. Sunucunun isteklere yanıt verme süresi, Sunucunun hız durumu, Sunucu kalitesi gibi birçok etken web site hızına etki etmektedir.

Eğer Türkiye Ziyaretçilerini Hedefliyorsanız;

  • OdeaWeb
  • Guzel.Net.Tr
  • Cenuta

Yurt Dışı Ziyaretçilerini Hedefliyorsanız;

  • Hostgator
  • Hetzner

Lokasyona göre sunucu seçiminde yukarıda belirtilen firmaları tercih edebilirsiniz.

Not:Kozbox.com sitesinin yukarıda ismi geçen hiçbir hosting/sunucu yer sağlayıcısıyla bağlantısı yoktur, oluşabilecek herhangi bir sorun veya yaşanan herhangi bir kayıptan Kozbox.com sorumlu tutulamaz.

Doğru Tema Seçimi

Wordpress site hızına etki eden en büyük faktörlerden bir tanesi de doğru tema seçimidir. Blog siteleri için birçok alternatif bulunmakla beraber, GeneratePress , Kadence, Astra temaları site hızı açısından oldukça iyi olan global temalardandır. Tüm bunlara ek olarak Türk yapımı Geoit teması da seo optimizasyonu ve hız açısından oldukça iyi temalardan bir tanesidir.

wordpress site hizlandirma kozbox.com | KOZBOX

Not:Kozbox.com da Wordpress tabanlı Geoit temasını kullanmaktadır.

Cache, Hız Optimizasyon Eklentileri

Wordpress Site Hızlandırma işleminde en önemli 2. bir etken ise Cache ve Hız Optimizasyonudur. Site hızlandırma işleminde sunucu uyumluluğu çok önemlidir. Her cache eklentisi her sunucuda kullanılmaz. Örneğin sunucunuz LiteSpeed destekleyen bir sunucuysa LiteSpeed Cache eklentisini kullanabilirsiniz. Ancak sunucunuz LiteSpeed desteklemiyorsa, WP Rocket, WP Fastest Cache, Autoptimize gibi eklentileri kullanabilirsiniz.

OKU  Gmail Çöp Kutusu Nerde? Fotoğraf ve Dosyaları Geri Getir

Not:Kozbox.com LiteSpeed altyapısını destekleyen bir sunucuya sahip olduğu için LiteSpeed Cache eklentisini kullanmaktadır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Pardus Ne Demek, Pardus Ne Anlama Gelmektedir? – 2023 –

Görsel Optimizasyonu ve WebP Kullanımı

Tüm bunların yanında görsel optimizasyonu Wordpress Site Hızlandırma işlemi için oldukça önemli etkenlerden bir tanesidir. Çünkü internet sitenize bir ziyaretçi girmeye çalıştığında sunucuda bulunan görsellerin ziyaretçiye gösterilmesi gerekmektedir, görseller yüksek boyutlu olur ise sunucu görselleri bu bağlamda daha geç yükleyecektir.

Görsel optimizasyonunu yaparken manuel veya otomatik bir şekilde bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Manuel olarak; Sitenizde paylaşacağınız görseli Tinypng.com web sitesine yükleyerek optimize edilmiş halini indirerek web sitenize yükleyebilirsiniz. Bu görsel sıkıştırma yöntemidir sadece görselin boyutunu küçültür, görseli WebP’ye dönüştürmez.

Eklenti Yardımıyla; Google’un geliştirmiş olduğu WebP dönüştürme ve Görsel optimizasyon işlemini WebP Express eklentisi yardımıyla yapabilirsiniz. Bu eklenti sayesinde PageSpeed Insights analizinde de daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Gimp Nasıl Kullanılır, Gimp Nedir? – 2023 –

Gereksiz Yönlendirmelerden Kaçının

Web sitenizin yanıt verme süresini etkileyen en büyük etkenlerden bir tanesi de gereksiz 301 yönlendirmeleridir. Aşağıdaki görselde kozbox.com’da kullanılan HTTPS yönlendirmesini görebilirsiniz.

yonlendirme | KOZBOX

Günümüzdeki web siteleri HTTPS:// (SSL) sertifikası kullanıyor, bunun içinde HTTP:// –> HTTPS:// yönlendirilmesinin yapılması gerekiyor. Bu yönlendirmeleri Really Simple SSL eklentisi vb. eklentiler kullanarak yapabilirsiniz. Ancak web sitenizde kullanacağınız gereksiz eklentiler site hızını yavaşlatmaktadır. Bu yüzden manuel olarak yönlendirme işlemini yapmanız önerilir.

Öncelikle 301 yönlendirmesi işlemini gerçekleştirebilmek için cPanel’e giriş yapın. cPanel’de bulunan dosya yöneticisini açın ve public_html klasörünü bularak klasörün içerisine girin. Burada bulunan “.htaccess” dosyasına sağ tıklayarak “edit (düzenle)” bölümüne tıklayın. Daha sonra açılan düzenleme sayfasının en altına web sitenize uyumlu olan kodu aşağıdan seçerek kopyalayıp yapıştırın.

Not: public_html içerisinde “.htaccess” dosyasını göremiyorsanız; sağ üst tarafta bulunan “Settings – Ayarlar” bölümüne tıklayarak “show hidden files – gizli dosyaları göster bölümünü işaretleyin.

htaccess 301 yonlendirmesi | KOZBOX

Web Siteniz “https://www.kozbox.com” şeklindeyse;

# BEGIN Redirects
RewriteEngine On
# 301 redirect to www
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
RewriteRule ^(.*)$ https://www.%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]
# 301 redirect to https
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]
# END Redirects

Web Siteniz “https://kozbox.com” şeklindeyse;

# BEGIN Redirects
RewriteEngine On
# 301 redirect www to non-www
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.(.*)$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://%1/$1 [R=301,L]
# 301 redirect to https
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]
# END Redirects

Wordpress AutoLoad Sorgularını Azaltın

Wordpress AutoLoad optimizasyonu Wordpress Site Hızlandırma işlemi için oldukça önemlidir. Çünkü bir eklenti kurup sildiğinizi varsayalım, bu eklentinin ayarları ve sistem dosyaları hala veritabanınızda duruyor, durmakla kalmayıp her site açılışında sorgulanıyor. Sorgu sayısının artması da web site hızını etkileyerek sitenin yavaşlamasına neden oluyor.

OKU  Programsız Facebook ID Bulma - Öğrenme( 2023 Güncel)

Not:Öncelikle bu işlemi yapmak için yeterli bilgiye sahip değilseniz lütfen yapmayın, veya işlem öncesinde veri tabanı yedeğinizi alın. Oluşabilecek herhangi bir sorundan veya web sitenizin görebileceği herhangi bir zarardan Kozbox.com sorumlu değildir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Ölü Pixel Nedir, Ölü Pixel Testi Nasıl Yapılır? – 2023 –

Gereksiz AutoLoad Sorgularından Nasıl Kurtulacağız?

Öncelikle cPanel’de bulunan veritabanı yönetim sistemi olan Veri Tabanları başlığının altında bulunan PhpMyAdmin‘e giriş yapın. Daha sonra açılan pencerede sol taraftan sitenizin veri tabanını seçin.

Veri Tabanı Yedeği Nasıl Alınır;

  • Seçtiğiniz veritabanında açılan pencerede “Dışa Aktar” bölümüne tıklayın.
  • Açılan pencerede “Özel” bölümüne tıklayın ve “Sıkıştırma” bölümünden gzip‘i seçin. Ardından en aşağıda bulunan “git” butonuna tıklayarak yedeğinizi indirin.
veritabani yedegi | KOZBOX

AutoLoad Optimizasyonu Nasıl Yapılır;

  • Öncelikle veri tabanınızda bulunan sorguların boyutunu öğrenerek işe başlayalım.
  • Seçtiğiniz veritabanında açılan pencerede bulunan “SQL” bölümüne tıklayın. Açılan pencereye aşağıda bulunan kodu kendi veri tabanınıza göre düzenleyerek yapıştırın ve git butonuna tıklayın. ( “wp_options” yerine farklı bir isim kullanılmış olabilir burayı düzenleyin.)
SELECT SUM(LENGTH(option_value)) as autoload_size FROM wp_options WHERE autoload='yes';

Bu işlemin ardından aşağıda AutoLoad_Size adı altında AutoLoad sorgularınızın boyutunu öğrenebileceksiniz.

autoload sorgu boyut ogrenme | KOZBOX
  • AutoLoad sorgularının veri tabanında ne kadar yer kapladığını öğrendik, şimdi sıra gereksiz autload sorgularını temizleme işleminde. Bunun için yeniden üst tarafta bulunan “SQL” butonuna tıklayın. Ve aşağıda yazan kodu kendi veri tabanınıza göre düzenleyerek yapıştırın ardından git butonuna tıklayın. “wp_options” yerine farklı bir isim kullanılmış olabilir burayı düzenleyin.)
SELECT option_name, length(option_value) AS option_value_length FROM wp_options WHERE autoload='yes' ORDER BY option_value_length DESC LIMIT 200;

Açılan sayfadaki veri tabanı sorgularının ne anlama geldiğini bilmiyorsanız Google üzerinden aratarak öğrenebilirsiniz. Gereksiz veya eski eklenti, temanıza ait olan sorguları silerek web sitenizin sorgu sayısını azaltabilirsiniz.

Wordpress Site Hızlandırma işlemi hakkında olan yazımızın sonuna geldik, site hızlandırma işlemi hakkında aklınıza takılan veya yapamadığınız şeyler hakkında aşağıda bulunan yorum bölümünden bize sorularınızı sorabilir veya info@kozbox.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Kozbox sitesinde bulunan Wordpress kategorisindeki diğer içeriklere ulaşmak için buraya tıklayarak kategori sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kozbox.com internet sitesi 22 ocak 2023 tarihinde yayın hayatına başlamıştır. Amacımız inovatif bir yaklaşımla en doğru ve en kaliteli içerikleri siz okuyucularımıza sunmaktır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 1 sene önce

    Merhaba,

    Bana mail adresimden ulaşırmısınız. Sizden ücretli destek almak istiyorum.

    Web sitemin hızı çok kötü. Bir kaç kişi yapamadı. Site hızlandırma konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

    • Merhabalar, mail adresinizden iletişime geçtim. WordPress Sitenizi manuel kodlar işe eklenti kurmadan hızlandırma çalışması yapabiliriz.Gerek görmedikçe ekstra eklenti kurmuyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir