Debian açık kaynak kodlu GNI/Linux tabanlı Türk yapımı ve TUBITAK ULAKBİM tarafından hala geliştirilmeye devam eden Pardus işletim sistemi nedir? Pardus Ne Demek? gibi sorularınızın cevaplarına bu makalemizden ulaşabilirsiniz.
Pardus Ne Demek?
Pardus ismi eski dönemlerde yaşayan Anadolu Pars’ından gelmektedir, Anadolu Parsı’nın Latince adı Panthera pardus tulliana ‘dır. Türk yapımı işletim sistemi olan “Pardus” ismini buradan almaktadır.
Pardus Nedir?
Pardus, ilk olarak 2003 yılında yapılma ve tasarlanma fikri ortaya atılan ve geliştirilmeye başlanan yerli ve milli işletim sistemidir. Proje ilk defa 2004 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu – Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından oluşturulan bir ekip ile geliştirilmeye başlandı ve günümüzdeki Pardus işletim sisteminin temelleri atıldı. 2004 yılında başlanılan Pardus projesinin asıl amacı “bilişim okur-yazarlığına sahip bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını hedefleyen” bir işletim sistemi olmak.
Pardus Tarihçesi
1 Şubat 2005 tarihinde ilk defa Pardus Çalışan CD 1.0 sürümü yayınlandı. Daha sonra gerçekleştirilen Ar-Ge, tasarım ve kodlama aşamalarının ardından ilk defa 27 aralık 2005 tarihinde Pardus’un ilk stabil sürümü olan Pardus 1.0 piyasaya sürüldü. 2006 – 2011 yılları arasında da Pardus geliştirilmeye devam edilerek birçok sürüm ve güncelleme yayınlandı.
2011 yılının sonlarına doğru Pardus projesini geliştirmekle yükümlü olan UEKAE ekibi yine TÜBİTAK bünyesinde bulunan Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM)‘e bayrağı teslim ederek tasarım geliştirme ve iyileştirme işlemini kısacası Pardus’u ULAKBİM’e emanet ettiler.
Yıllar 2012’yi gösterdiğinde Pardus işletim sisteminin amacında değişikliğe gidilme kararı alındı. Öncelikli amaç “KAMU’da kullanılacak açık kaynak ve özgür bir işletim sistemi olmak” haline geldi.
Daha sonra donanım ve yazılım uyumlulukları açısından daha işlevsel ve stabil çalışması sebebiyle 2013 yılı itibariyle Pardus işletim sistemi Debian GNU/Linux temelli açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olarak hayatına devam etme kararı aldı.
Pardus işletim sisteminin 2013 yılı sonrasında geliştirilen Debian GNU/Linux tabanlı ilk versiyonları Pardus 2013 KDE ve Pardus 2013 GNOME sürümleridir. 2013 yılından bu yana Pardus işletim sistemi KAMU’nun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmeye devam edilmektedir.
Pardus Neden Geliştiriliyor?
- Son kullanıcı ihtiyaçları açısından kullanım kolaylığı ve Türkçe desteği tam olan işletim sistemi dağıtımının düzenli olarak yayımlanması
- Mevcut Linux dağıtımlarının üstün taraflarının kullanılması
- Pardus Projesi çatısı altındaki alt projeler ile ihtiyaç halinde kullanılmasına yönelik gelişmiş merkezi yönetim, denetim ve izleme yeteneklerini sağlayan yazılımların sağlanması.
- Çoklu ve otomasyon içinde kurulum yeteneklerinin olması
- Son kullanıcılara olabildiğince kolay kurulum ve kullanılabilirlik sağlanması
- Farklı maksatlarla kullanıma uygun, modüler ve esnek bir yapıya sahip olması
- Sistem kaynaklarını verimli kullanabilen ve yüksek performansı bir işletim sistemi olması
- Elde edilen kazanımların ana kaynaklara (upstream) da aktarılması
- Ana kaynak dağıtıma (Debian) da geliştirici olarak kabul edilmiş geliştiricilere sahip olunması
- Hedef kullanıcı kitlesi için odaklanmış ve ayırt edici özelliklere sahip olmak
- Dünya genelinde yer edinmiş ve ilgi çeken bir dağıtım olmak
Neden Pardus Kullanmalıyız?
- Özgürdür ve ücretsizdir
- Hızlıdır
- Güvenlidir
- Kolay kullanılır
- Kurulmadan dahi çalışmaya başlayabilir, hızlı ve kolay kurulur
- Bir çok paket program içerir, ücretsiz bir çok programa kolay erişim sağlar
- Özelleştirilebilir
- Şeffaftır
- Türkçe dışında pek çok dile desteği vardır.
Pardus Güncel Sürümler
Pardus 21.4 XFCE (64-bit)
Sistem gereksinimleri: 1024MB+ RAM, 8GB+ disk alanı, en az 1024×768 çözünürlüğü destekleyebilen grafik işlemci, 64-bit destekli 1.0GHz+ işlemci.
Sistem gereksinimleri: 2048MB+ RAM, 15GB+ disk alanı, en az 1366×768 çözünürlüğü destekleyebilen grafik işlemci, 64-bit destekli 2.0GHz+ işlemci.
Sistem gereksinimleri: 2048MB+ RAM, 30GB+ disk alanı, en az 1366×768 çözünürlüğü destekleyebilen grafik işlemci, 64-bit destekli 2.0GHz+ işlemci.
Sistem gereksinimleri: 256MB+ RAM, 8GB+ disk alanı, 64-bit destekli 1.0GHz+ işlemci.
Sistem gereksinimleri: 2GB RAM, 20GB disk alanı, 256MB ekran kartı, 64-bit destekli işlemci.
Bu yazımızda yer alan Pardus Ne Demek? Pardus Nedir?, Pardus Tarihçesi gibi konu başlıklarında bulunan bilgilerin çoğunluğu Pardus.org.tr web sitesinden alınmıştır. Lütfen herhangi bir bilgi yanlışı veya düzeltilmesi gereken yer olduğunu düşünüyorsanız lütfen aşağıda bulunan yorumlar kısmından, iletişim sayfasından veya info@kozbox.com mail adresi üzerinden bize ulaşın. Kozbox sitesinde bulunan Yazılım kategorisindeki diğer içeriklere ulaşmak için buraya tıklayarak kategori sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.