1. Anasayfa
  2. Yazılım
Trendlerdeki Yazı

Başlangıç için En İyi Programlama Dilleri ve Ücretsiz Kaynaklar – Yazılım Öğrenme Rehberi 2023

Başlangıç için En İyi Programlama Dilleri ve Ücretsiz Kaynaklar – Yazılım Öğrenme Rehberi 2023
Yazılım Rehberi 2023

Yazılım dünyasına adım atmak istiyorsanız aklınıza ilk gelen sorulardan bir tanesi Başlangıç için En İyi Programlama Dilleri nedir? sorusudur. Bu içeriğimizde sizlere programlama dilleri, ücretsiz kaynaklar ve yazılım öğrenme rehberi gibi konulardan bahsedeceğim.

Öncelikle Başlangıç için En İyi Programlama Dilleri ve Ücretsiz Kaynaklar konusuna girmeden önce bu kısımda bahsettiklerimi bilerek devamını okursanız anlayacaksınız ki sizinle aynı yollardan geçmiş aynı şeyleri düşünmüş birisinin tavsiyelerini ve tecrübelerini okuyacağınızı bilmeniz gerektiğini düşünüyorum.

Yaklaşık 5-6 ay önce bende böyle bir karar almıştım ve yazılım sektörüne adım atmak istiyordum. Bunu düşünürken aklımda bir çok soru işareti vardı. Acaba başarılı olur muyum? ,  Yazılım eğitimini okulda almadan hiç temel olmadan başarabilir miyim? Yazılımla ilgili diploma olmadan iş bulabilir miyim? ,Başlangıç için en iyi programlama dilleri nelerdir? Sıfırdan yazılım öğrenmek için nasıl çalışmalıyım? Ücretsiz yazılım kaynakları nelerdir? tarzında sürekli kafamda soru işareti vardı bunları araştırdım ve 2 ay önce özel bir iş yerinde mühendis olarak çalışırken işten ayrıldım ve tam anlamıyla yazılım sektörüne odaklandım. Sizlere bu süreçte edindiğim tecrübelerden, araştırmalardan ve bu sürecin nasıl işlediğinden zorluklarından ve etkilerinden bahsedeceğim.

 

Yazılıma Nerden Başlamalıyım?

Yazılım öğrenmeye başlamak isteyenlerin aklına ilk gelen soru Yazılım öğrenmeye nereden başlamalıyım sorusudur. Bu aşamadan sonra ise Başlangıç için En İyi Programlama Dilleri nedir? sorusu gelir. Bu derin dünyaya girmeden önce sağlam bir iradeyle karar vermeniz gerekir yaptığınız yanlış tercihler sizi boğup bu dünyadan koparabilir ve hiç beklemediğiniz bir sonuç alabilirsiniz.

OKU  Kwai Para Kazanma - Kwai Nasıl Para Kazanılır 2023

Çevremizdeki bir çok kişi yazılım çalışmaya başlıyor ve başladıktan bir süre sonra “Bu iş ne kadar zormuş bu kadar zor olduğunu bilmiyordum” deyip bırakıyor, bende aynı şekilde bu yolda iyi bir araştırma yapmadan önce ve net olarak karar ben de yazılım sektörünce var olmak istiyorum demeden önce yani ikinci planda tutarken bir çok defa bende bu şekilde başladım ve bıraktım çünkü hep yanlış tercihlerde bulundum veya işin temelinden değil direkt ortaya bir şeyler çıkarmak istediğim için yani sabırsız davranarak koptum.

Yazılımcı olmak istiyorsan severek yapacaksan ve yazılım işi ile uğraşırken çok kısa bir süre içerisinde maddi beklenti içerisinde değilsen bu işe ekrana bir “Merhaba Dünya” yazdırarak başlamalıyız :)

Yazılımcı olmak isteyen arkadaşlarımızın önüne çıkacak iki terim vardır. Bir tanesi Backend diğeri ise Frontend terimidir.

Frontend ve Backend Nedir? Ne anlama gelir?

Backend Programlama Nedir?

Back-end sizlere son kullanıcının görmediği yazılım kısmını ifade eder. Yani bir site veya mobil bir uygulama düşünelim örneğin bir eticaret sitesinden alışveriş yaptığımızı düşünürsek sepete bir kaç ürün ekledikten sonra ödeme bilgilerimizi girip gönderiyoruz ve bunlar kullanıcının görmeyeceği şekilde arka planda işlenip bilgiler doğruysa hesabımızdan para çekiyor değilse bize bir hata mesajı veriyor.

Yani back-end dediğimiz şey son kullanıcının görmediği yazılım kısmını ifade eder amiyane tabirle bahsedecek olursak işin mutfak kısmı diyebiliriz. Bu mimariyi ve algoritmaları koda döken yazılımcıya da Back-end developer denir.

Daha çok teknik bilgiye, algoritma becerisine ihtiyaç vardır ve sabır gerektirir.

Backend Programlama Dilleri Nelerdir?

Backend Programlama dilleri Php, Ruby, Phython, C#, Java v.b. dillerdir. Tabi ki bir backendci olacaksanız bunların yanında Mysql, PostgreSQL, Oracle ve SqlServer gibi veritabanı yapılarınıda bilmemiz gerekir.

OKU  ASP.NET Core Loglama İşlemleri ve Popüler Araçları 2023

Frontend Programlama Nedir?

Front-End ise son kullanıcının gördüğü ve direkt etkileşime geçtiği her sayfa için renk, fon ve diğer tüm stilleri oluşturan kısımdır. Yani yine amiyane tabirle inşaatın boyalı duvarları diyebiliriz :) Bu yapıyı oluşturan yazılımcılara ise Front-End Developer denir. Bu alanda var olmak sanatsal yanınız olması gerektiğini düşünüyorum ve bende bu özellik olmadığından dolayı backend tarafını tercih ettim ve  C# .Net Core ile çalışıyorum.

Frontend Programlama Dilleri Nelerdir?

Javascript, React, Angular, Swift gibi birbirinden farklı teknolojiler bu işin içerisindedir. Tabi bunların yanında HTML ve CSS bilginizin olmasıda gerekir.

 

Başlangıç İçin En İyi Programlama Dilleri | Kozbox
Yazılım Dersleri Ücretsiz

Yazılım Öğrenmeye Hangi Dil ile Başlamalıyım?

Şimdi geldik yazımızın başında bahsettiğimiz Başlangıç için En İyi Programlama Dilleri sorusunun cevabına. Başlangıç için En İyi Programlama Dilleri sorusunun cevabını aslında bir üst kısımda verdik. Yani ilk önce tercihinizi yapmanız gerekiyor. Backend tarafını tercih ederseniz Java, C# ve özellikle Phyton çok popüler ve bu dillerin çok fazla örneği aynı zamanda örnek projeleri internette mevcut bunlardan birisini tercih edebilirsiniz. Temel olarak zaten hepsi benzer bir yapıya sahiptir.

Frontend tarafını tercih ederseniz ise HTML + CSS ie başlayıp üzerine Javascript’i iyi bir şekilde öğrendikten sonra React ve Angular tarafına geçebilirsiniz.

 

Bir Programlama Dili Nasıl Öğrenilir? Programlama Dili Öğrenirken Nasıl Çalışmalıyım?

Başlangıç için En İyi Programlama Dilleri sorusundan sonra aklımıza gelen soru programlama dili öğrenirken nasıl çalışmalıyım sorusudur.

Programlama dillerini öğrenmek için öncelikle sabırlı ve özverili olmak gerektiğini asla unutmayın. Unutursanız benim başlangıçta yaptığım gibi defalarca kez bu yola koyulup yarı yolda learning hell denen sistemin içine girip bırakıp tekrar başlayıp tekrar bırakma gibi bir kısır döngünün içerisinde kendinizi bulabilirsiniz. Yazılım dili öğrenmek pratik gerektirir, yani kod yazmadan programcı olamazsınız. Alt yapınız yoksa ufak ufak algoritma geliştirip basit programlar yazarak yavaş yavaş gelişim sağladığınızı göreceksiniz.

OKU  WP-Cron Nasıl Devre Dışı Bırakılır?

 

Ücretsiz Online Yazılım Kursları

Sıfırdan Yazılım Eğitimi Ücretsiz

Başlangıç için En İyi Programlama Dilleri ve buna benzer bir çok sorunuza cevap bulduğumuzu düşünüyorum. Şimdi ise sıfırdan ileri seviyeye ücretsiz yazılım eğitimlerinden bahsedelim.

Ücretsiz detaylı ve online yazılım eğitimi veren sitelerin başında BTK Akademi gelir. Btk akademi devlet kurumudur ve E-Devlet ile giriş yapabilirsiniz. Çok detaylı ve çok kaliteli eğitimleri mevcuttur. Zamanınız varsa kesinlikle bu site değerlendirilmelidir. Buraya tıklayarak BTK Akademi sitesine ulaşabilirsiniz.

Btk akademi haricinde Udemy platformu üzerinde bir çok ücretsiz yazılım eğitimi veren kurum mevcuttur. Youtube üzerinde ise severek takip ettiğim Engin Demiroğ hocamızı takip edebilirsiniz. Bootcampleri bazen çok yarıda kalsa da en azından temelimizi hocam sağlam atıyor :) Eğer bootcamplerini yakalarsanız çok güzel bir eğitim veriyor ve kendi sitesi üzerinden eğitimler sonrasında ödevler vererek hem bir sonraki derse hazırlıyor hemde yaptıklarımızı pekiştiriyoruz.

Google üzerinden arama yaparak bir çok ücretsiz kaynağa erişebilirsiniz. Verdiğim kaynakları değerlendirmenizi tavsiye ederim. Backend düşünüyorsanız Engin hocayı kesinlikle değerlendirin derim :)

 

Başlangıç için En İyi Programlama Dilleri ve Ücretsiz Kaynaklar isimli konumuzu bitirmeden önce sizlere kendim bu yolda nasıl ilerledim ondan bahsedeyim.

5-6 Ay önce kararı ilk aldığımda Engin hocanın bootcamplerini izleyerek bir temel oluşturdum ve daha sonrasında .Net Core üzerine çalışmak istedim ve işten ayrıldıktan sonra .NET Core ile çalışmaya başladım yaklaşık 2 aydır çalışıyorum ve şu anda kendim sıfırdan bir proje ortaya çıkarabiliyorum. Yazılım ile ilgili mülakatlara girdiğimde rahatça bazı şeyleri konuşabiliyorum ve kendimi ifade edebiliyorum umarım yakında bu sektöre profesyonel olarak giriş yapacağım ve becerebileceğimden hiç şüphem yok. Yazılım sektörüne girmek istiyorsanız kesin kararlı ve istikrarlı bir şekilde çalışmalısınız.

Yazılımla ilgili güncel içeriklerimizi ve gelecek yüzlerce içeriği yakından takip etmek için tıkla :)

Kozbox.com internet sitesi 22 ocak 2023 tarihinde yayın hayatına başlamıştır. Amacımız inovatif bir yaklaşımla en doğru ve en kaliteli içerikleri siz okuyucularımıza sunmaktır.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir